Ankomst Washington

Skrivet av LaosWebMaster, 2 februari 2012 01:16

Post-6-001-Laos-utanför-Georgetown-suites

Efter en lång flygresa nådde så resten av LAOS resenärerna USA och blev varmt välkomna av Mikael och Daniel på Dulles International Airport. Tillsammans åkte vi sedan hotellets taxi till Georgetown Suites.

 

Efter inkvartering samlades vi igen för att gemensamt äta en bit mat på en närliggande restaurant. Trots saftiga hamburgare och pilsner var de flesta av oss mycket trötta pga tidsskillnaden och det blev tidig läggdags.

 

Och så blev det Lördag morgon. Eftersom vi vaknade så tidigt som vi gjorde passade några av oss på att pröva hotellets gym innan frukosten. Varmt och litet men trots det skönt att röra på sig efter en att ha suttit stilla så pass länga dagen innan.

 

 

Post-6-002-Promenad-mot-National-Space-and-Air-museum-150x150Efter frukosten samlades hela troppen utanför hotellet för att gå igenom dagens aktiviteter och viktiga hålltider. Därefter rörde vi oss mot bussen för transport mot museiområdet. Eftersom bussen inte tog oss hela vägen till National Space and Air museum fick vi en härlig promenad genom Washington i skönt väder. Klockan hade inte hunnit slå 10 och det var fortfarande relativt tomt på folk förutom en del tältande Wal-street protesterande.

 

 

Post-6-003-Fabian-och-Fredrik-framför-NASA´s-landningsmodulVäl framme vid ”the Mal” gick vi in på museet och började guidningen nästan omgående. Och vilken guidad tur det blev! Det var avtalat om en tur på en och en halv timme men vi blev guidade i närmare tre timmar. Touren var uppdelad i två delar, en rymddel och en flygplansdel. Guidningen började med Sputnik med dess tekniska detaljer och politiska följder i det kalla krigets kölvatten. Någonstans mellan det Amerikanska svaret på sputnik och Apollo 13 passerade vi en månsten som vi alla rörde vid. Vår guide var mycket duktig och vävde teknisk information med inspelade intervjuer och radiosändningar, detta genom en liten spelare han bar med sig (på magen!), och skrönor.

 

 

Post-6-004-Vår-guide-framför-Amelia-ErhartNär rymden var avklarad rörde vi oss bak i tiden igen för att följa flygplanens historia. Vid det här laget hade vår tourgrupp utökats med andra museibesökare och hade nu dubblerats i storlek. Det flygplan som bröderna Wright konstruerade och som dom genomförde världens första flygtur med påbörjade touren. Vi fick en ordentlig genomgång av alla de problem bröderna var tvungna att handskas med och hur dessa löstes. Därefter ägnades stort fokus på svenskättlingen Charles Lindberg och dennes imponerande livshistoria. Det var fantastiskt att höra hur resan över atlanten verkligen gått till, hur Charles popularitet växte i USA, hur han träffade sin fru och hur allt sedan successivt gick utför i hans liv. Att Charles sedermera förlorade sin popularitet berodde mycket på att han propagerade för att USA inte skulle ge sig in i andra världskriget, ett ställningstagande som uppfattades som felaktigt efter den Japanska attacken på Pearl Harbour. Allt som allt var det en bra tour och museibesök.

 

 

Post-6-005-The-MallEftermiddagen var avsedd för egen tid. Truppen delades upp i grupper som valde att göra olika saker. Några gick till Capitolium för ytterligare en guidad tur och andra valde att spatsera ner the Mall mot Lincoln memorial via World War Two memorial. Men alla ville vi tillbaka till hotellet i tid för att förbereda oss för kvällens middag på residenset med ambassadören Jonas Hafström.